22.1.2015

eläinkokeista

Hups! Vahingossa klikkasin eilen tän postauksen julkaistuksi, mutta nyt se vasta on valmis! Paitsi ehkä otsikko, sitä sais vielä vähän hioa. :-D
Näissä kuvissa esiintyy meidän ensimmäinen hauva Kerttu, joka tuli meille 2008 ja joutui lähtemään toissakesänä 5-vuotiaana. Kerttu oli maailman ihmisrakkain ja leppoisin koira (sori vaan Poju), joka hyppäsi häntää heiluttaen moikkaamaan aina kun ovi kävi! Luonteeltaan se oli aikamoinen nautiskelija, makoili aina takan edessä ja kuorsasi saunan lauteilla ja vällyjen välissä. Kerttu oli ihana ♥


Yleensä mä en oo kirjoittanut mitään erityisen kantaaottavaa, mutta mä törmäsin Koiramme-lehdessä juttuun, joka sai mut vaan niin surulliseks ja vähän vihaiseksikin, että oli ihan pakko jakaa se teidänkin kanssa!
  Niinkuin yllä oleva pätkä kertoo, niin kyse on eläinkokeista. Mä en ollut asiaa itseasiassa koskaan ajatellut, mutta näemmä niitä yhä tehdään Suomessakin. Olikohan se niin, että esimerkiks lääkkeitä pitää testata ensin jyrsijällä ja sitten koiralla. Jostain syystä sopivin rotu tähän tarkoitukseen on beagle, samanlainen kuin Kerttu! Sinänsä se on sama, mikä rotu on kyseessä, vaikka tietysti beagle tai suomenpystykorva koskettaa miua eniten. Mä en vaan voi tajuta, miten ne tohtorit ja muut pystyvät työskentelemään paikassa, jossa suloiset hauvelit istuvat häkeissään päivästä toiseen. Jutun mukaan koirat ovat yhden tai useamman hauvan häkeissä (jokaiselle on oltava 1.2 neliötä tilaa) ja syövät, nukkuvat ja tekevät tarpeensa siinä samassa paikassa. 23 tunnin välein niiden on päästävä ulkoilemaan - paitsi ei enää vuooden 2017 alusta. Hauvelit eivät onneksi joudu olemaan yksin neljää tuntia pidempään kerrallaan, mutta jäi epäselväksi että lasketaanko muut koirat seuraksi vai onko sen oltava ihminen. Niin ja se vielä, että koirille pyritään aina antamaan kipulääkitystä kipujen lievittämiseksi, mutta jos siitä koituu enemmän haittaa koiralle tai jos eläinkokeen tarkoitus vaaraantuu, ei sitä tarvitse antaa.
  Suomessa olot nyt varmaan ovatkin ihan kohtalaiset, mutta jossain Kiinassa tai vastaavassa ei varmaan mee hyvin poloisilla. Esimerkiks Iso-Britanniassa taas beaglejen käyttöä kokeissa vastustetaan paljon näkyvämmin kuin vaikka täällä, yhdistyksineen ja kaikkineen, tosin onhan se beaglejen kotimaakin.
  Mun mielestä eläinkokeet ovat väärin. Mikseivät ihmiset voisi kärsiä, kun ihmiset niistä lääkkeistä hyötyvätkin? Kosmetiikkateollisuudessa eläinkokeet ovat vieläkin vähemmän hyväksyttäviä, koska meikit ja hajuvedet ei todellakaan ole mitään välttämättömyyksiä, ja kokeitakin voisi vähentää, jos firmat jakaisivat "reseptejä" keskenään. (<- tuonkin luin joskus jostain artikkelista!) Jos joskus saisin tilaisuuden vierailla labrassa jossa on eläimiä, en varmaan pystyis edes lähtemään sieltä ennenkuin mulla olis ne kaikki pikkuiset kainalossa ja ryntäisin tukka putkella pakoon, joten miten joku voi ihan oikeasti työntää myrkkyä viattoman eläimen silmään?
  Enempää mä en tästä aiheesta tiedä kuin mitä juttu kertoi, ja tietysti tässäkin aiheessa on useita eri kantoja, mutta mun oli vaan ihan pakko tulla jakamaan mun mielipide ja suosittelemaan jutun lukemista. Se on siis Koiramme-lehden tammikuun 1-2 2015-numerossa, ja vaikka yli 3 sivua silkkaa tekstiä vaikuttaa aluksi aika ylitsepääsemättömältä, niin kannattaa ihmeessä paneutua siihen ja miettiä vähän asioita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi kivasti niin kellekään ei tuu paha mieli ^3^!